Lachen mensen nog wel in deze sombere tijden?

Persoonlijk hoop ik op een ‘ja’, maar ik weet dat het niet altijd zo is. Ik hoor veel mensen op straat, school, in de sportschool en bij mij op de behandeltafel dat het een tijd geleden was dat zij hebben gelachen. Hoe komt dat nou? Zijn de vrienden niet grappig? Zijn ze bang om rimpels te krijgen?

In het algemeen verwijzen mensen vaak naar 1 ding; de coronapandemie. Men doet vrijwel alles thuis (werk, studie etc.). Mensen hebben weinig contact met anderen waardoor er weinig gelachen kan worden met een ander. Toch blijft het lachen een belangrijk element in ons leven. Lachen wordt ook wel het natuurlijke medicijn genoemd. Het kent veel voordelen.

  • Lachen resulteert in de afgifte van endorfine, het gelukshormoon, en dit kan tijdelijk pijn verlichten
  • Lachen versterkt ons immuunsysteem. Het vermindert stresshormonen en creëert immuuncellen en infectiebestrijdende antilichamen waardoor jouw weerstand tegen ziektes verbetert.
  • Uit een onderzoek is gebleken dat lachen calorieën verbrandt. Dit betekent niet dat jij jouw Basic-Fit pasje moet gaan opzeggen. Uit onderzoek is gebleken dat 15 minuten lachen ongeveer 35 calorieën kan verbranden.

Er is zelfs een onderzoek in Noorwegen dat bewijst dat mensen met een sterk gevoel voor humor langer leven dan mensen die niet veel lachen. Dus als je mij op straat ziet lopen, vraag mij dan niet waarom ik lach. Ik probeer gewoon omstandigheden te creëren om langer te leven.

Hulp nodig?