Overgewicht? Of zware botten?

Wij kennen het allemaal wel: de nieuwe voornemens die worden gemaakt om het nieuwe jaar mee te starten. Een voornemen dat wij altijd wel horen is dat men gaat afvallen na 1 januari en dat zij elke dag te vinden zullen zijn in de sportscholen. Maar waarom worden deze voornemens ieder jaar weer opnieuw gemaakt? Waarom is het bewegen en minderen met suikers zo speciaal…?

Overgewicht wordt over het algemeen gebruikt om aan te kaarten dat iemand meer weegt dan goed is voor zijn of haar gezondheid. Dit wordt gemeten op basis van de BMI-waarde. Er zijn veel artikelen rondom het onderwerp overgewicht. Zo heeft meer dan 40 procent van de wereldbevolking last van overgewicht en kan overgewicht leiden tot ergere symptomen. Maar hoe kan het toch dat de afgelopen decennia het percentage overgewicht omhoogschiet? Uhm, ik zal een poging wagen.. Wij leven in een snelle samenleving. Er is geen hoek waar jij geen frisdrank of snoep treft. En vind je dit gek? Fastfood is nou eenmaal goedkoper dan gezond voedsel. Maar dat goedkoop is niet goedkoop voor onze zorgverzekering. Want overgewicht kan hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte en artrose veroorzaken en nog veel meer narigheid. Tevens is overgewicht niet alleen een lichamelijk probleem, maar vaak ook een mentaal probleem.

Maar komt het alleen door fastfood? Nee! Overgewicht wordt vaak gezien als een “het-is-jouw-eigen-schuld” probleem. Maar vergis je niet. Overgewicht kan ook ontstaan doordat iemand een trauma heeft opgelopen, aan een chronische ziekte leidt of bepaalde medicatie gebruikt.

Hulp nodig?