Hijama is olympisch kampioen geworden?!

Oeps. Niet hijama, maar de zwemmer Michael Phelps heeft een gouden olympische medaille. Wij zien het keer op keer. Sporters die cirkelvormige rode plekken hebben op hun lichaam. Anthony Joshua in de bokswereld, maar ook turners en gewichtheffers. Wat is dat toch?

Wij zullen je niet langer in spanning houden. Het antwoord is cupping (Arabisch: Hijama). Een belangrijkere vraag: waarom doen zij dit en wat zijn de voordelen? Voor dit antwoord moet je het gehele artikel lezen.

Cupping is een therapie die wordt gebruikt om schadelijke gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en o.a. de bloedcirculatie in het lichaam te verbeteren. De afgelopen tijd heb ik met verschillende topsporters gesproken om in kaart te brengen waarom zij aan cupping doen. Deze eeuwenoude geneeswijze lijkt weer op te leven. Wat trekt hen hierin aan? Een zaalvoetballer en gewichtheffer zeiden het volgende:

“Zaalvoetbal is een leuke sport, maar ik heb last gekregen van mijn knieën en onderrug. Ik had veel baat bij cupping. Het is niet zo dat mijn klachten gelijk verdwenen na 1 keer. Maar ik voelde zeker een verlichting in mijn lichaam. Ik doe regelmatig aan cupping en merk dat mijn gewrichten flexibeler zijn geworden.”

“Door het gewichtheffen zijn mijn spieren heel erg gespannen. Waardoor ik dagelijks van die knopen in mijn spieren heb in mijn bovenbeen en rug. Door een combinatie van cupping en strekken, voel ik dat mijn spieren zich ontspannen en ik hierdoor nauwelijks last heb van knopen in mijn spieren.”

En zo kreeg ik nog meer antwoorden van mensen die positieve ervaringen hebben gehad met cupping. Zodanig dat het een deel van hun ‘lifestyle’ is geworden. Maar wat zijn de voordelen eigenlijk van cupping? Hieronder een aantal punten:

  • Ondersteuning en verhoging van de bloedcirculatie
  • Door de verhoogde bloedtoevoer naar spieren, herstellen de spieren beter
  • Verklevingen in spieren raken los/losser
  • Het ontgiftingsproces van het lichaam bereikt een hogere effectiviteit
  • Doordat het bindweefsel verbetert tijdens de behandeling, geeft cupping collageen de ruimte om te herstellen en stimuleert het de collageenproductie. Hierdoor wordt de huid sterker, strakker en voller.
  • Er kan een beter herstel optreden van gewrichtsklachten door de sterke doorbloeding
  • Het vermindert cellulitis 

Zo is er ook een studie vrijgekomen van de Oklahoma State University Center for Health Sciences, Department of Athletic Training, School of Allied Health. Zij behandelden in hun onderzoek atleten die allemaal een hamstringblessure hadden (gespannen spieren, achteruitgang van flexibiliteit en kracht) met cupping. Na verloop van tijd was er een sterke verbetering in de flexibiliteit van de hamstrings. Ook heeft de School of Kinesiology and Recreation van de Illinois State University een onderzoek gedaan of cupping daadwerkelijk helpt tegen een stijve nek en of de doorbloeding beter is na een cupping behandeling. De resultaten bewezen dat mensen die cupping ondergingen minder klachten hadden en een betere bloedcirculatie hadden in hun nek dan mensen die de behandeling niet hebben gehad.


Dit artikel is geschreven door Mohamed Reda el Fadili en vormt een deel van een serie aan artikelen/blogs die geschreven worden door verschillende auteurs.

Hulp nodig?